Húsvéti foszlós sós kalács

Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 4-6 személyre:

60 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 1 db egész tojás, 3 dl langyos tej, 12 dkg fehér sertészsír, 3,5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só, továbbá ízlés szerint szezámmag a tetejére, 1 db felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a kristálycukorral elkeverjük és felöntjük a 3 dl langyos tejjel, majd felfuttatjuk. A lisztet nagyon fontos, hogy átszitáljuk a sóval egy kelesztőtálba, majd hozzáadjuk a felolvasztott zsírt és a tojásokat egy kicsit felverve. Jó alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, legalább 10-12 percen keresztül. a kelesztő tál fedelével vagy tiszta konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egyesével gömbölyű bucikká formázzuk őket, majd újra letakarjuk, és újabb 10-15 percig kelesztjük. Ha szépen megkeltek akkor egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk, majd feltekerjük, hogy egy henger alakot kapjunk és sodorni kezdjük mindegyiket úgy, hogy egyforma hosszúságúak legyenek, körülbelül 30-35 cm. Fontos, hogy a sodrásnál ne használjunk lisztet. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kaptunk 6 egyenlő méretű és súlyú tésztát, amit megfonunk, bár aki nem szeretne a fonással bajlódni az bármilyen más formára alakíthatja, illetve hajtogathatja. Én a 6-os fonást választottam de lehet belőle 3-as fonással 2 db kalácsot készíteni. A megfont vagy meghajtott kész kalácsot megigazgatjuk, rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjük felvert tojással de vigyázva, hogy ne folyjon le a sütőpapírra, mert odaragad és nem tud szépen sülés közben megnőni a kalács és 40-50 percig még kelesztjük. Nem takarjuk le, takarás nélkül kelesztjük. Ha letelt a kelesztési idő, újra lekenjük tojással (ugyancsak úgy, hogy ne folyjon le a sütőpapírra) és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig, majd 160 fokon még 25-30 percet sütjük. Ha 3-as fonással készítjük akkor elég 20-25 perc sülés. Kihűtve szeleteljük és kínáljuk

Megjegyzés: attól lesz ilyen szép fényes, hogy 2 x kenjük le tojással a fentebb megadott időkülönbséggel 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...