Tökéletes tejberizs

A tejberizs egy nagyon egyszerű étel vagy nevezhetjük desszertnek is, ki minek nevezi de mégis meg vannak a fortélyai, hiszen fontos, hogy a rizs ne főjjön pépesre, de kemény se maradjon, a tej szinte pudingos jellegű legyen és persze főzés közben az alja se égjen le. Minden rizs másképp videlkedik, nem egyformák valamelyik nehezebben, valamelyik könnyebben veszi fel a folyadékot, mert más keményítőtartalma van, így ha lehet ragaszkodjunk a jobb minőségű rizshez. A főzés során kiváló keményítő egyébként és hozzájárul a krémesebb állaghoz. A tejnél is lényeges, hogy minél nagyobb zsírtartalommal rendelkezik, annál krémesebb lesz a végeredmény. A margarin vagy a vaj szintén hozzájárul a selymességéhez, hiszen főzés közben puhítja a rizsszemeket. Szóval mégsem olyan egyszerű az elkészítése, ezért most megmutatom azt a receptet, azokkal az arányokkal, amelyből egy igazán kellemes, krémes állagú desszertet varázsolhatunk a tányérra. 

Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

1 liter zsíros tej, 1 csipet só, 1 bögre (2,5 dl) rizs, 3 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg margarin vagy vaj, 1 dl hideg víz 

Elkészítése:

A tejet felforraljuk a cukrokkal, hozzáadjuk a margarint vagy a vajat, és amikor már forr beleöntjük a vizet is, tartalékra vesszük, ekkor már hozzáöntjük a rizst és 20-25 percig főzzük közepes lángon, miközben gyakran megkevergetjük, nehogy leégjen, főleg a vége felé. Addig főzzük, amíg el nem éri azt a jellegzetes tejberizs állagot, amely inkább krémes de figyeljük, hogy a rizs szemek egyben maradjanak, majd a tűzről félrehúzzuk, lefedjük 10 percre, hogy a rizs még jobban kifakadozzon a saját gőzében. Langyosra hűtjük és fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Kakaóval, csoki öntettel kiváló desszertnek kínálhatjuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...