Tejfölös szederkrémleves

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 liter hideg víz, 3 evőkanál barnacukor, 17,5 dkg tejföl, 3 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 szem egész szegfűszeg, 0,5 kg fagyasztott szeder, továbbá citromlé ízlés szerint 

Elkészítése:

Egy lábasban feltesszük forrni a vizet, a fagyasztott szedret átválogatjuk, hogy szép egészséges szemek legyenek, majd a vízben a barna cukorral, a fűszerekkel legalább 20 percig főzzük. Amíg a gyümölcs fő, a tejfölt a liszttel csomómentesre kikeverjük. Ha megfőtt a szeder tartalékra vesszük a lángot, a tejfölös masszához hozzáadunk 3 evőkanálnyit a meleg levesből, majd elkeverjük és az egészet a leveshez adjuk. Besűrűsödésig összeforraljuk, majd langyosra vagy teljesen kihűtjük. Ízlés szerint még cukrot vagy citromlevet adva hozzá, ízesíthetjük. A megfőtt kész levest szűrőn átszűrhetjük így igazi krémlevest kapunk.

Tipp: tejszínhabbal, egész szeder szemekkel tálalhatjuk. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...