Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg zöldborsó, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 kisebb paradicsom, 1 kisebb paprika, 3 kisebb burgonya, petrezselyem ízlés szerint, 1 evőkanál zsír, 2,5 liter víz, ételízesítő, só ízlés szerint
A csipetke hozzávalók:
só ízlés szerint, 2 db tojás, 2 dl víz, 10 dkg finomliszt
Elkészítése:
A kifejtett zöldborsót zsíron puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk, ehhez hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, zöldséget, a felkockázott burgonyát, petrezselymet, a félbevágott paradicsomot, a félbevágott paprikát és megszórjuk ételízesítővel, főni hagyjuk körülbelül 40 percet.
Közben elkészítjük a csipetkét. A sót, a tojást körülbelül 10 dkg lisztet és a vizet összekeverjük. Ha nagyon lágy, adjunk még hozzá lisztet. Olyan tésztát kell kapnunk, amit kézzel könnyedén tudunk csipkedni.
Ha megfőtt a répa, zöldség, burgonya, akkor lisztes kézzel belecsipkedjük a csipetkét, ami körülbelül 5-10 perc alatt megfő, és kész is a finom borsóleves.