Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 12 személyre a tésztához:
70 dkg finomliszt, 1,5 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 2 dl hideg víz, 1,5 dl hideg tej, 2 db tojás, 3 dkg friss élesztő, 25 dkg vaj, 1 evőkanál 10%-os ecet
A tészta elkészítése:
Egy mélyebb és nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és a cukorral. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a vizet, a tejet, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk az ecetet is.
Rugalmas, sima tésztát dagasztunk. Ha lágy a tészta lisztet adhatunk hozzá még, ha kemény akkor még tejet.
Ha elkészült cipót formázunk belőle és kelesztőtálba tesszük, fóliával lefedjük és 1 órára hűtőbe helyezzük. Ha megkelt a tészta gyúródeszkára tesszük, amit vékonyan megszórunk liszttel és nyújtófa segítségével vékony 2-3 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtunk.
A vaj 2/3 részét a kinyújtott tésztára reszeljük és megkezdjük a hajtogatást, a téglalap alakú tésztának a rövidebbik oldalát fordítjuk magunk felé és felülről a harmadáig lehajtjuk, utána alulról ráhajtjuk a szabadon maradt tésztát és ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a hosszabb oldalát fordítjuk magunk felé. Megjelöljük a tészta közepét és mindkét irányból addig a pontig hajtjuk be. A két összehajtott felet egymásra fordítjuk és az így megkapott tésztát frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük és ezt még 2 x megismételjük.
Hozzávalók a krémhez:
1 liter tej , 8 evőkanál cukor, 3 csomag főzős vaníliás pudingpor, 5 dl habtejszín
A krém elkészítése:
A tejből, a cukorból és a pudingporokból krémes masszát főzünk és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, a habtejszínt habbá felverjük és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a pudingos masszához.
A roló elkészítése:
A kész tésztát 2 cm-es csíkokra vágjuk és a roló formára tekerjük lehetőleg úgy, hogy kicsit fedje egymást a tészta. Ha elkészültek a feltekert tészták akkor felvert tojással lekenjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan lehúzzuk a formáról és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt rolókat megtöltjük a krémmel habzsák segítségével, ízlés szerint tejszínnel díszíthetjük a végeit, enyhén meghintjük porcukorral és úgy tálaljuk.