Üdítő szelet


Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók a tésztához:

7 db tojás

5 evőkanál kristálycukor

1 vaníliás cukor

5 evőkanál liszt

0,5 csomag sütőpor

3 evőkanál kakaópor

1 dl étolaj

csipet só 

A tészta elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, a tojássárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és habosra felverjük, majd hozzáöntjük az olajat és elkeverjük. Ha ezzel kész vagyunk felverjük a csipet sóval a tojásfehérjéket és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszába, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is, amivel alaposan összekeverjük. Egy körülbelül 20 x 25 cm-es tepsit kikenünk fehér zsírral, megszórjuk liszttel, belesimítjuk a tésztát és előmelegített 175 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. 

A túrókrém hozzávalói: 

25 dkg porcukor

25 dkg vaj vagy margarin

75 dkg túró

1 db narancs kifacsart leve 

Elkészítése:

A margarint vagy a vajat a porcukorral habosra felverjük. A túrót egy szűrő segítségével átpasszírozzuk, hozzáöntjük a narancslevet és a margarinos keverékkel krémmé dolgozzuk. Ha kihűlt a tészta egyenletesen rákenjük a tetejére és kis időre hűtőbe helyezzük. 

Zselé a tetejére és elkészítése: 

8 dl szénsavas narancs ízű üdítő, 2 csomag tejszínes pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor (elhagyható)

Elkészítése:

5 dl narancs ízű üdítőt kimérjük és feltesszük forralni, a maradék üdítőben elkeverjük a pudingport és amikor már felforrt, tartalékra vesszük, beleöntjük az elkevert pudingot és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Langyosra hűtjük és a hűtőből kivett túrókrém tetejére öntjük. Vissza helyezzük a hűtőbe 2-3 órára,  majd kis kockákra szeletelve kínáljuk.

Megjegyzés: bármilyen ízesítésű szénsavas üdítővel elkészíthetjük. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...