Az idén egy nagyon kedves Barátnőm, Kolléganőm, illetve az ő Édesanyja évtizedes receptjét választottam, hogy a mi karácsonyi asztalunkra isteni finom bejgli kerüljön 🌲❤️ Ezúton is köszönöm a receptet Mártika ❤️🙂
Elkészítési idő: 12 óra
Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj vagy margarin, (én margarint használtam) 6 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 dl tej továbbá 1 db tojás a kenéshez
Elkészítése:
A vajat vagy a margarint megpuhítjuk, de nem olvasztjuk fel, majd a liszttel, a porcukorral, az élesztővel (az élesztőt nem futtajuk fel, csak belemorzsoljuk), a tejjel sima tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűvös helyre helyezzük minimum 30 percet pihentetjük. Ha letelt az idő enyhén lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Körülbelül 25 × 30 cm-es téglalap alakúra. Kettőt diós töltelékkel, kettőt mák töltelékkel megtöltünk, a két végét 1cm-re behatjuk és feltekerjük (nem szorosra) majd sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket. A tojásokat ketté választjuk, először a tojássárgájával kenjük le őket, hagyjuk megszáradni, majd ha megszáradt, lekenjük a felvert tojásfehérjével. Másnap reggelig megtöltve, megkenve hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap reggel megszurkáljuk és előmelegített 180 fokos sütőben gyönyörű márványosra sütjük.
A dió töltelék hozzávalói és elkészítése:
25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, körülbelül 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, mazsola ízlés szerint (elhagyható)
Az összes hozzávalót egyben összedolgozzuk (nem kell forralni és melegíteni semmit) de a tejet fokozatosan öntjük hozzá, nehogy híg legyen (ez függ a dió, zsírosságától, illetve minőségétől) és már tölthető is.
A mák töltelék hozzávalói és elkészítése:
25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, körülbelül 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Az összes hozzávalót egyben összedolgozzuk (nem kell forralni és melegíteni semmit) de a tejet fokozatosan öntjük hozzá, nehogy híg legyen (ez függ a mák minőségétől) és már tölthető is.
Megjegyzés:
- a tésztájába nem kell tojás, mielőtt bárki megkérdezné!!!
- annyira egyszerű és csoda recept, jele sincs a repedésnek
- nem kelesztjük egyáltalán, amint betöltésre kerül, rögtön lekenjük és hűvös helyre tesszük
- hűtőbe ne tegyük be (ha nem muszáj), mert nem járja a levegő és csak izzadni fog, nem úgy szárad meg a tetején a tojás
- ha mégis repedne, akkor még melegen össze tudjuk óvatosan nyomni és tiszta konyharuhába tekerve állni hagyjuk
- teljesen kihűtjük, ha van rá mód, csak pár óra múlva vagy másnap szeleteljük
-én másfélszeres adagot sütöttem, így lett 6 db bejgli