Igazi klasszikus, nagymama féle étel a töltött paprika paradicsom mártással, gyerekként szinte nem volt olyan, hogy a Nagymama ne készítse el az unokáknak akár egy hétköznapi ebédre vagy hétvégén. A suliban a menzán is szinte heti rendszerességgel készítették és ez a retro étel sohasem megy ki a divatból, hiszen egy jó háztartásban a mai napig megfőzzük és nosztalgiázva szívesen fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók a paradicsom mártáshoz:
3 evőkanál liszt, 5 evőkanál olaj, 45 dkg sűrített paradicsom, só és cukor ízlés szerint
Hozzávalók a húsos töltelékhez:
50 dkg sertés darált hús, 25 dkg rizs, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, 2 kávéskanál pirospaprika, 8 db TV paprika
Elkészítése:
Egy serpenyőben az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, majd kihűtjük és felengedjük 1 liter hideg vízzel. Megkevergetjük és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk és forrásig kevergetjük, amikor felforrt levesszük a tűzhelyről.
Egy lábasban vizet forralunk és addig elkészítjük a tölteléket.
A darált húst egy nagyobb tálban összekeverjük a félig megfőtt rizzsel, a tojással, valamint a fűszerekkel.
Az így kapott masszát a kimagozott, megtisztított paprikákba töltjük.
Ha marad a töltelékből, vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle és a forrásban lévő vízben 15-20 percig készre főzzük. Ha kifőztük a paradicsomos mártáshoz tesszük és együtt tálaljuk.