A süllő a hazai ragadozó halak királynője, húsa hófehér, tömör és zsírszegény. Többféleképpen elkészíthető, fűszerezhető, az íze nem túl erőteljes de már kevés fűszerezéstől is ízletes lesz. Az elkészítési módja nem bonyolult és nem sok időt vesz igénybe és mégis pikáns finomság.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 db süllő szelet, 10 dkg füstölt szalonna, 6 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 1 db citrom leve, 1 kávéskanál pirospaprika, só ízlés szerint
Elkészítése:
A süllő szeleteket beirdaljuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, meglocsoljuk citromlével és megszórjuk pirospaprikával. A szalonnákat felszeleteljük, a fokhagyma gerezdeket félbevágjuk és beletöltjük a beirdalt helyekre. Olajjal meglocsoljuk a tepsi alját, majd beletesszük a halat. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, behelyezzük a tepsit és 30-35 percig sütjük, időközben egy párszor a tepsin lévő olajjal meglocsolgatjuk, hogy ne száradjon ki. Ha szép pirosra sült, akkor a tepsiből áthelyezzük egy tányérra, citromkarikákkal, zöldségekkel díszítjük és sült burgonyával tálaljuk.