Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 3 db egész tojás, 1 dl víz, 1 üveg szilvalekvár
Pirított zsemlemorzsa hozzávalók:
25 dkg nagyobbra reszelt zsemlemorzsa, 8 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A lisztet egy tálba tesszük és a közepébe mélyedést készítünk, majd beleütjük a tojásokat és elkezdjük gyúrni, mivel elég kemény még a tészta 1 dl vizet lassan adagolva hozzáöntünk és ezt jó alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg lágy, selymes, ruganyos nem lesz a tészta és már nem ragad. Hagyjuk pihenni 30 percet. Addig megpirítjuk a zsemlemorzsát az olajon közepes lángon szép aranybarnára. Ha letelt a pihenő idő, a tésztát sodrófával egész vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehet. A tészta egyik felére helyezzük el ízlés szerinti mennyiségben a lekvárt lehetőleg egymástól egyenlő távolságra, a másik felét ráhajtjuk alulról felfelé, a töltelékek között az ujjunkkal lenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval egyforma kis négyzeteket vágunk, majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük körülbelül 2-3 percig és még forrón kiszedve az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
