Székelykáposzta

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 30 dkg sertéslapocka, 40 dkg savanyú apró káposzta, 3 darab babérlevél, só, bors ízlés szerint, 15 dkg rizs

Elkészítése:

A vöröshagymát felaprítjuk, a füstölt szalonnát kisebb kockákra, a lapocka húst pedig nagyobb kockákra vágjuk.

A kis kockákra vágott szalonnát egy serpenyőben sütni kezdjük, majd pár perc múlva hozzáadjuk a vöröshagymát és együtt megpároljuk. Ha elzártuk alatta a lángot megszórjuk a pirospaprikával. Az egészet átöntjük egy lábasba, rátesszük a húst és lepirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel és 30 percet fedő nélkül főzzük, majd hozzáadjuk kicsivel később a rizsát is. 30 perc után hozzáadjuk az apró savanyú káposztát.

Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és kis lángon főzzük, addig, amíg minden szépen megpuhult. Friss, puha kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Tipp: kóstoljuk meg a savanyú apró káposztát és ha savanyúnak találjuk, akkor mielőtt hozzáadnánk kimossuk 1 vagy 2 léből. 

Tipp: a megsózással óvatosan bánjunk, hiszen a káposzta is sós, főleg ha nem igényel mosást a főzés előtt.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...