Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sütőtök, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 1 db leveskocka, 1 liter víz, 2 dl főzőtejszín, só, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, a sütőtököt feldaraboljuk, tepsire helyezzük és betesszük sülni, addig sütjük, amíg szépen megpuhul, körülbelül 1 óra alatt. Addig a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és a vajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd a mézet is hozzácsorgatjuk. 1 liter vízben 5-10 perc alatt felfőzzük a leveskockát, amit hozzáöntünk a mézes hagymához. Beletesszük a burgonyát, fűszerezzük ízlés szerint és 15 percig főzzük fedő alatt. Ha letelt az idő levesszük a tűzről, hozzáadjuk a készre sütött sütőtök kikapart belsejét, hozzáöntjük a tejszínt is és botmixer segítségével pürésítjük.
Visszahelyezzük a tűzhelyre és közepes lángon még 10 percig főzzük. Langyosan, illetve hidegen tálaljuk.