A mexikói chilis bab egy klasszikus étel, ami elképesztően finom, megállja a helyét egy baráti összejövetelen, hiszen igazán férfias étel a csípőssége miatt és egész könnyen elkészíthető akár nagyobb társaságok számára is. Gyakorlatilag egy babbal készített pörköltről van szó, amely számtalan formában elkészíthető. Fogyasztható egytálételként, kenyérrel, rizzsel is. Egyébként a fűszerezése csak rajtunk múlik, de itt egy kiváló recept hozzá.
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej vöröshagyma, 1,5 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 30 dkg darált sertéshús, 15 dkg paradicsompüré, só, bors, őrölt chillipaprika ízlés szerint, 25 dkg száraz vörös bab, 0,5 doboz kukorica konzerv, 2 teáskanál kristálycukor
Elkészítése:
A száraz vörös babot sós lobogó vízben megfőzzük 1 órán keresztül, majd ha megfőtt félretesszük.
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megpirítjuk pár percig, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük 1 dl vízzel. 10 percet főzzük, majd a darált húst is hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk. Ha ezzel eddig megvagyunk, a paradicsompürét ráöntjük a darált húsra, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és chillipaprikával ízesítjük.
Ha a hús már megpuhult, hozzákeverjük az előzőleg megfőzött, leszűrt babot és a kukoricát, 25-30 perc alatt összeforraljuk és még forrón kiszedve tálaljuk.
A találáshoz főtt rizsát, ízlés szerint tejfölt is kínálhatunk.