Burgonyás pogácsa


Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 50 darab közepes méretű pogácsához:

60 dkg burgonya, 70 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg sertészsír, 3 darab tojássárgája, 4 dkg friss élesztő, csipet cukor, 3 teáskanál só, 1 dl langyos tej, 2 evőkanál tejföl, 1 db felvert tojás a tetejére

Elkészítése:

Meghámozzuk a burgonyát, felkockázzuk, majd sótlan vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Amíg hűl felfuttatjuk az élesztőt a tejben, a csipet cukorral. Amikor a burgonya kihűlt villával vagy krumplitörővel összetörjük, hozzáadjuk az összes többi alapanyagot és alaposan megdagasztjuk. 30 percet pihentetjük, majd enyhén kilisztezett felületen 2 cm vastagságúra nyújtjuk.

A tészta tetejét kés segítségével csíkozzuk, majd tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, lekenjük a tetejüket felvert tojással, majd 180 fokos, előmelegített sütőbe 20-22 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: A begyúrt tésztával 30 perc után már dolgozhatunk, de fóliával becsomagolva akár egy éjszakára is hűtőben tárolhatjuk.

Tipp: Ha sokalljuk a mennyiséget, akkor bátran felezzük a hozzávalókat, az eredmény, ugyan olyan csodás lesz. 

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...