Sonkás, sajtos puffancs

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 4-6 személyre:

60 dkg liszt, 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1,5 dl 30 %-os tejszín, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, ízlés szerint szezámmag, 10 dkg sonka, 15 dkg trappista sajt és 1 db felvert tojás a tetejére

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben 10 perc alatt, addig a többi hozzávalót összekeverjük egy keleszőtálban, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Addig gyúrjuk, amíg egy rugalmas, jól dolgozható tésztát nem kapunk. Lefedjük és duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületre borítjuk és 10-12 db egyforma cipóra vágjuk. Gombócokat formálunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az ujjunkkal vagy egy kisebb pohár aljának segítségével lyukat készítünk mindegyik közepébe. Ismét letakarjuk és még 30 percet pihentetjük.

Amíg pihen a tészta, a sonkákat kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. 30 perc pihenő után lekenjük őket felvert tojással, a közepükbe halmozunk a sonkából, a sajtból ízlés szerint és megszórjuk szezámmaggal. 210 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...