Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
3 db ponty patkó, 5 dkg füstölt szalonna, 6 db nagyobb burgonya, 1 db paprika, 2 db kisebb paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 evőkanál liszt, 6 evőkanál olaj, 2 gerezd felaprított fokhagyma
Elkészítése:
Egy lábasban a burgonyákat héjában megfőzzük, majd kihűtjük, eltávolítjuk róluk a héjukat és felkarikázzuk.
A ponty patkókat picit beirdaljuk, megsózzuk és paprikás lisztben megforgatjuk.
A paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát felaprítjuk és egy serpenyőben körülbelül 10 perc alatt 2 evőkanál étolajon megpároljuk, úgymond lecsót készítünk.
A füstölt szalonnát felszeleteljük kisebb darabokra. Egy 25*30 cm-es tepsit meglocsolunk 4 evőkanál olajjal és rétegezve beleteszünk mindent. Először a felkarikázott burgonya felét tesszük bele, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, erre szedjük a lecsót, aztán újra burgonya, amit szintén megsózunk, megborsozunk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával és rákenjük a burgonya tetejére, végül a paprikás lisztben megforgatott pontypatkókat helyezzük rá a tetejére, majd rátesszük a szeletelt füstölt szalonnákat is és 175 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Még forrón tálaljuk.