Túrós ökörszem

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók a tésztához 8 db-hoz:

40 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 db tojás, 1 csipet só

Túrótöltelék hozzávalók:

25 dkg tehéntúró, 5 dkg cukor, 3 evőkanál búzadara, 1 db tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Ha kézzel gyúrjuk, az élesztőt felfuttatjuk. Ha géppel, minden mehet egybe a dagasztó tálba. A liszthez hozzáadjuk a hozzávalókat és a tésztát elkezdjük dagasztani a gépben. A tésztát 8 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük. A gombócokból 1 cm-es vastagságú köröket nyújtunk. A tészta közepébe egy pohár aljának segítségével vagy kézzel mélyedést készítünk úgy, hogy körben maradjon pereme. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztákat, körülbelül 8 fér a tepsire de távolság legyen köztük, mert nőnek. A széleket és az oldalát tojással megkenjük, majd túróval megtöltjük a mélyedéseket. 180 fokos sütőben (alsó-felső sütéssel) körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Édes, puha kelt tészta, illatos-citromos túróval töltve. Díszítésként eperrel tálaljuk, hiszen ez a kombináció a legjobb párosítás.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...