Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
65 dkg natúr krémsajt, 20 dkg mascarpone, 20 dkg cukor ( ízlés szerint), 5 egész tojás + 1 tojássárgája, 1,25 dl tejföl,1 citrom leve és reszelt héja, 1-2 teáskanál vanília aroma, 3 lapos evőkanál liszt, csipet só, 25 dkg keksz, 12-15 dkg vaj
Elkészítése:
Nagyon fontos a krémsajt és a tojás szobahőmérsékletű legyen, egyébként darabos lesz a massza állaga. Alacsony fokozaton elkeverjük a sajtot, hozzáadunk mindent a tojások kivételével, majd legvégül a tojásokat egyenként hozzákeverjük.
A keksz alaphoz a 25 dkg darált kekszet 12-15 dkg olvasztott vajjal (keksztől függ, van amelyik zsírosabb) összedolgozunk, egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is és a vajas kekszet belenyomkodjuk egy pohár segítségével. Ráöntjük a sajtkrémes masszát és a tortaformát alufóliával körbetekerjük alaposan alul és oldalt is, mert vízfürdőben sütjük és nem szeretnénk, hogy elázzon a keksz. Egy magasabb tepsibe helyezzük a tortaformát, és körülbelül a fele magasságig felöntjük forró vízzel és 160 fokos, előmelegített sütőben 70 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb egy éjszakára hűtőbe rakni, mert jó hidegen kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb. A díszítés tetszőleges, friss gyümölcs, gyümölcszselé, olvasztott csokoládé vagy karamellszósz.
Karamellszósz hozzávalók:
12,5 dkg cukor, 2 evőkanál víz, 0,75 dl habtejszín, 2,5 dkg vaj, 1 csipet só
Karamellszósz elkészítése:
Tegyük egy edénybe a cukrot és hozzákeverjük a vizet. Közepes tűzön melegítjük addig, amíg a cukor felolvad, ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni de figyeljük, nehogy túl sötét legyen!)
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.
Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben, újra melegítve ismét folyós lesz.