Hozzávalók 6-8 szál kolbászhoz:
5 kg kolbászhús ebből 70%-a sovány hús, amihez általában sertéslapocka az alapanyag, továbbá 30%-a zsírszalonna vagy zsírosabb hús és ezek vegyesen összedarálva, 7 dkg só de természetesen ízlés szerint, 1 csomag őrölt kömény (40 g) 1,5 dkg őrölt fekete bors,1 dkg csemege őrölt pirospaprika, 3 dkg fokhagyma gerezd, 10 méter sertésbél
Elkészítése:
Először is a sertésbelet 3-4 csepp ecetes hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy ellepje.
A már előre ledarált húst és szalonnát alaposan összekeverjük, a fokhagymát megpucoljuk és fokhagyma törővel rányomjuk a húsok tetejére. Hozzáadjuk a sót, a borsot, a pirospaprikát és nagyon alaposan, hosszadalmasan összekeverjük, jól eldolgozzuk az összes hozzávalót. Ha úgy érezzük elkészültünk a töltelékkel, akkor kolbásztöltő segítségével beletöltjük a sertésbélbe. A kolbászt úgy töltjük meg, hogy közepesen legyen kemény, legyen tartása, tömörsége, de ne legyen túl kemény.
Tipp: ha vastagabb kolbászt töltünk, akkor azokat egy tűvel szurkáljuk meg, hogy ne maradjon benne levegő, így kevesebb az esélye, hogy sütés közben kicsattan.
Hozzávalók 6-8 szál hurkához:
2,5-3 kg malacfej, 2 kg belsőrész vegyesen (tüdő, vese, máj, nyelv, szív), 50 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg só, 1 dkg őrölt, 0,5 evőkanál őrölt csemege pirospaprika, 1 csomag majoránna, 10 méter sertésbél
Elkészítése:
A sertésbelet hideg ecetes vízbe beáztatjuk, úgy hogy ellepje.
A fejet, a belsőrészeket együtt puhára főzzük a vöröshagymával és a fokhagymával körülbelül 1,5-2 óra alatt, majd kiszedjük és lehűtjük. A rizst abban a lében főzzük puhára, amiből kiszedjük a húsokat.
A megfőtt, kihűlt hozzávalókat daráló segítségével ledaráljuk, majd fűszerezzük és jó alaposan összekeverjük.
Az elkészült tölteléket tetszőleges méretűre vágott belekbe töltjük, hurkatöltő segítségével. Amikor már a bélbe betöltöttük, akkor forrásban lévő tiszta vízben, forrástól számítva 2-3 percig még átfőzzük, de csak addig, amíg a bél megabálódik. Az idő mindig attól függ, hogy vékony, vagy vastagbélben töltjük a hurkát.
Ha elkészült egy szűrő segítségével kiszedjük és lecsepegtetjük.
Köretként burgonyát, savanyúságot tálalhatunk hozzá.