Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 10 darabhoz:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin + 3 teáskanál olvasztott margarin
2,5 dl meleg tej, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál cukor, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 3 teáskanál só
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 csipet cukorral. A lisztet, a vizet, a maradék cukrot, a sót dolgozzuk össze. Ha összedolgoztuk hozzáadjuk a az élesztős tejet és a margarint. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Kelesztés utána a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Cipókat formázunk belőle és pihentetjük 20 percet. Minden cipót kör alakúvá nyújtunk, minden tésztát megkenünk 1 teáskanálnyi olvasztott margarinnal, majd egymásra helyezzük őket, kinyújtjuk és újabb 20 percig pihentetjük. A nyújtást még kétszer vagy háromszor megismételjük és 20-20 percet pihentetjük. Ennél a receptnél nem hajtogatjuk a tésztát, csak nyújtjuk, mert itt az a lényeg, hogy újra és újra kelesztünk, mert a feltekerés miatt lesz réteges a croissant nem a hajtogatás végett, úgyhogy amikor már ezzel kész vagyunk újra kinyújtjuk 1 cm vastagságú körré és 10 egyforma háromszöget vágunk ki belőle. Feltekerjük őket a szélesebb végétől kiindulva, megkenjük felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe, helyet hagyva közöttük, előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.