Croissant

Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 10 darabhoz:

60 dkg liszt, 25 dkg margarin + 3 teáskanál olvasztott margarin 

2,5 dl meleg tej, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál cukor, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 3 teáskanál só

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 csipet cukorral. A lisztet, a vizet, a maradék cukrot, a sót dolgozzuk össze. Ha összedolgoztuk hozzáadjuk a az élesztős tejet és a margarint. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Kelesztés utána a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Cipókat formázunk belőle és pihentetjük 20 percet. Minden cipót kör alakúvá nyújtunk, minden tésztát megkenünk 1 teáskanálnyi olvasztott margarinnal, majd egymásra helyezzük őket, kinyújtjuk és újabb 20 percig pihentetjük. A nyújtást még kétszer vagy háromszor megismételjük és 20-20 percet pihentetjük. Ennél a receptnél nem hajtogatjuk a tésztát, csak nyújtjuk, mert itt az a lényeg, hogy újra és újra kelesztünk, mert a feltekerés miatt lesz réteges a croissant nem a hajtogatás végett, úgyhogy amikor már ezzel kész vagyunk újra kinyújtjuk 1 cm vastagságú körré és 10 egyforma háromszöget vágunk ki belőle. Feltekerjük őket a szélesebb végétől kiindulva, megkenjük felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe, helyet hagyva közöttük, előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...