Tök alakú zsemle


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 10 db zsemléhez:

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 3 dl tej, 1,5 dkg só, 4 dkg puha vaj, kötöző spárga vagy bármilyen tiszta kötöző zsinór 

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Ha már felfutott, akkor az összes többi hozzávalóval együtt, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Felgömbölyítjük és letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük és 10 db egyforma gombócra osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A sütőt 210 fokra előmelegítjük, a sütő aljába egy félig vízzel töltött tepsit helyezünk, ugyanis gőzzel telített sütőben sütjük majd meg őket. A zsemlék formázása a következőképpen alakul. Levágunk 10 db, körülbelül 60-70 cm hosszúságú kötöző zsinórt és ráteszünk egy tészta gombócot és elkezdjük hurkolni, majd fordítunk rajta, újra hurkoljuk, ezt megismételjük 3 x, majd a tetején megcsomózzuk és a felesleges zsinórt levágjuk. Nagyon fontos, hogy ne legyen szoros a kötözés, mert a tészta még kelni fog. Ha mindegyikkel elkészültünk akkor még kelesztjük 20 percig letakarva. 20 perc pihenő után ha a sütő már kellőképpen felforrósodott, akkor behelyezzük őket és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés után langyosra hűtjük, majd óvatosan eltávolítjuk róluk a zsinórokat. Szárat készíthetünk a közepükbe ropiból, egész fahéjból vagy csillagánizsból. Szendvicsnek elkészítve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...