Karácsonyi cukorbot süti

Karácsonykor mindenki arra törekszik, hogy minél színesebbé és mesésebbé tegye az ünnepet, hiszen az egyik legszebb ünnep. Ilyenkor kidíszítünk mindent, kidíszítjük az asztalokat is, ezért egy nagyon dekoratív de egyszerű és finom süteménnyel szeretnénk kedveskedni, amit a gyerekek is bátran elkészíthetnek egy kis segítséggel. Akár még a karácsonyfa dísze is lehet. 

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 25 darabhoz:

20 dkg vaj, 12 dkg kristálycukor, 1 teáskanál fahéj, 0,5 teáskanál szegfűszegpor, 1 db tojás 30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 evőkanál piros céklapor vagy 3 csepp piros ételszínező, kevés kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítése:

Egy tálban az összes hozzávalót összegyúrjuk, így egy szép egynemű tésztát kapunk. Szemre vagy egy konyhai mérleg segítségével egyenlő részre osztjuk őket, az egyik adag tésztához hozzáadjuk a piros színű ételszínezőt vagy a céklaport és alaposan összedolgozzuk, hogy szép egyenletes színű tésztát kapjunk. A másik adagot pedig így hagyjuk természetes színben. Folpackba csomagoljuk őket külön-külön és legalább 1 órára hűtőbe helyezzük, hogy egy keményebb állagú tésztát kapjunk, hiszen könnyebb vele úgy dolgozni. Ha letelt az 1 óra kivesszük a tésztát és enyhén lisztezett felületen körülbelül 2 cm átmérőjű egyforma hengerekké sodorjuk mindkét színt. Ha kész vagyunk a két tésztát egymás mellé tesszük és felülről kezdve összecsavarjuk a két színt, majd a két végét összecsípjük, hogy jól összetapadjanak és egy éles kés segítségével 10 cm-es hosszúságú darabokra vágjuk őket. Az egyik végéből kampót hajtunk, mintha egy görbebot lenne. Sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket és előmelegített 160 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...