A tepertős pogácsa egy igazán finom sós sütemény és lehet margarinnal is készíteni de zsírral sokkal finomabb.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg zsír, 15 dkg darált tepertő, 1 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál bor, 1 teáskanál kristálycukor, 1 db tojás, só, bors ízlés szerint, a tetejére a kenéshez 1 db tojás
Elkészítése:
Langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük, hogy felfusson körülbelül 10 percig.
Az összes hozzávalót egy nagy tálba helyezzük a felfuttatott élesztős tejjel együtt és alaposan összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagra és negyed órán át ismét pihentetjük. Utána berácsozzuk a tetejét, lekenjük a tojással, majd tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a tepertős pogácsákat, majd 190 fokos előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.