Madeleine

Aprócska édes kagylók, amelyekkel megédesíthetjük a délutáni kávézásokat, feldobhatjuk a baráti beszélgetéseket, becsempészhetünk némi vidámságot az uzsonnás dobozba. A madeleine ugyan apró, de nem jelentéktelen: királyi konyhán született és a legnagyobb francia cukrászok keze között finomodott, majd híresült el.

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

10 dkg vaj , 2 db tojás , 1 db tojássárgája, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 db citrom

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 1 órára a hűtőbe tesszük. A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanál vagy habzsák segítségével félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.

190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Kávéval, teával vagy esetleg lekvárral tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...