Madeleine

Aprócska édes kagylók, amelyekkel megédesíthetjük a délutáni kávézásokat, feldobhatjuk a baráti beszélgetéseket, becsempészhetünk némi vidámságot az uzsonnás dobozba. A madeleine ugyan apró, de nem jelentéktelen: királyi konyhán született és a legnagyobb francia cukrászok keze között finomodott, majd híresült el.

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

10 dkg vaj , 2 db tojás , 1 db tojássárgája, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 db citrom

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 1 órára a hűtőbe tesszük. A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanál vagy habzsák segítségével félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.

190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Kávéval, teával vagy esetleg lekvárral tálaljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...