Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók a tésztához:
2,2 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 0,5 dl olívaolaj, 1 egész tojás, 12 dkg tejföl, 55 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben körülbelül 10 perc alatt, a többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd mikorra felfutott az élesztő hozzáöntjük és jó alaposan megdagasztjuk körülbelül 15 perc kézi dagasztással, ha dagasztó gépet használunk akkor 10 perc alatt készen is vagyunk. Kelesztő tálba helyezzük a kidagasztott tésztát és 1 órát kelesztjük. Ha duplájára kelt lisztezett felületre borítjuk és 6 egyforma, körülbelül 18 dkg-os gombócokat formázunk belőle, körkörös mozdulatokkal, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és letakarva a duplájára kelesztjük őket. Ha megkeltek lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 170 fokon szép fényesre, sötétbarnára sütjük őket. Ízlés szerint hamburger hússal és zöldségekkel tálaljuk.
Tipp: Ha kihűltek a zsemlék kettévágjuk és serpenyőben kevéske olvasztott vajon mindkét oldalát megpirítjuk, így sokkal szaftosabb, ízletesebb, ropogósabb és esztétikusabb külsőt varázsolhatunk a tányérra.