Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg tarka szárazbab, 30 dkg sertés dagadó, 3 db babérlevél, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 2 teáskanál 10 %-os ecet (ízlés szerint) 2,5 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet és megmossuk. Egy lábasban hideg vízben feltesszük főni a ketté vágott vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, sóval és 30-40 percig így főzzük. A húst felkockázzuk és amikor a bab félig megpuhult hozzáadjuk és együtt készre megfőzzük körülbelül még 1 órát. Közben a tejfölből és lisztből csomómentes habarást készítünk, ráöntjük a levesre és a felforrás után még pár percig főzzük. Miután elzártuk alatta a lángot hozzáadjuk az ecetet is. Még forrón, friss, puha ropogós kenyérrel tálaljuk.