Ferdinánd tekercs


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4,5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 2 evőkanál cukor,.2 dl tej 

Hozzávalók a töltelékhez:

15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília aroma 

Hozzávalók a mázhoz:

1, 5 dl tejszín, 3 dkg porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd ha felfutott a többi hozzávalóból könnyed kalácstésztát dagasztunk és 1 órát kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket, méghozzá a vajat a porcukorral és a vanília aromával habosra keverjük. Ha megkelt a tészta 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük a vajas masszával és feltekerjük. Körülbelül 5-6 cm-es tekercsekre vágjuk és belehelyezzük egy kisebb lábasba vagy jénaiba, amit előtte kivajazunk. A tekercsek között hagyjunk helyet, mert még kelesztjük őket, 30 percig. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megkeltek a tekercsek behelyezzük őket a sütőbe és 25 percig sütjük. A tejszínt és a porcukrot alaposan összekeverjük, de nem verjük fel és amikor letelt a sütési idő, kivesszük a lábast a sütőből, meglocsoljuk a tejszínnel és további 10-15 percre visszahelyezzük a sütőbe, amíg a tejszín gyönyörű fényesre sül rajta.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...