Rákóczi túrós


Elkészítési idő: 90 perc 

Tepsi mérete: 37 x 25 cm

Hozzávalók a tésztához 8 személyre: 

40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 2 dl tejföl, csipet só 

Hozzávalók a töltelékhez: 

75 dkg túró, 14 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojássárgája, 3 evőkanál zsemlemorzsa

Hozzávalók a tetejére:

4 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál sárgabaracklekvár vagy kajszibarack lekvár ízlés szerint 

Elkészítése:

Egy tálban alaposan elkeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a margarint és a tojássárgákat. Jól dolgozható tésztát készítünk, amit 40 percre hűtőbe teszünk. 

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztát kinyújtjuk és a tepsibe igazgatjuk, megszurkáljuk alaposan, hogy ne púposodjon fel, majd 8-10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, a következőképpen, a túrót egy szűrő segítségével átpasszírozzuk, átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Amikor már elég krémes a túrós massza, a tojások fehérjéből kemény habot verünk és azt is hozzádolgozzuk, de azt már óvatos kézi keveréssel. 

Az előre sütött tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk zsemlemorzsával, majd rákenjük a túrós tölteléket és így együtt 20 percet sütjük tovább.

Amíg sül elkészítjük a tojásfehérje habot, amihez 3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor már elég kemény a habot kapunk, akkor egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, kivesszük a tepsit és a habból rácsot készítünk a tetejére. Újra sütőbe helyezzük vissza, hogy a hab is csodálatos színt kapjon, körülbelül 15 percre. Amikor megsült kivesszük a sütőből és ha valakinek esetleg úgy tetszik és van rá lehetősége, szakácsfáklyával még rásegíthet, hogy a habos rács szép égetett színű legyen, az bátran használhatja, így még ropogósabbá is válik a hab. A tetszőlegesen választott ízű lekvárt leturmixoljuk és szintén habzsák segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Jól kihűtjük, négyzet alakú szeletekben tálaljuk és hűtőben tároljuk.

Tipp: ha szeretjük a kicsit savanykásabb túrós ízvilágot, nyugodtan tehetünk a töltelékbe 1 citrom reszelt héját és pár csepp citromlevet, így még pikánsabb ízt érünk el. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...