Medovik torta

A Medovik egy mézes tejfölös torta, illetve süteményként is elkészíthető, amelynek a szépsége lényegében az, hogy sok vékony tésztalapból és sok vékony fehér színű töltelékből áll. Végtelenül puha állagú, íze hihetetlenül finom, és már mostanság nagyon népszerű.


Azt tudni kell erről a tortáról, hogy időigényesebb az elkészítése de a sütés minden pillanata élvezhető és minden erőfeszítést megér és minél több időt tölt a hűtőszekrényben, annál finomabb az íze. A krém, amit készítünk hozzá, teljesen megpuhítja a lapokat és szinte azokat is krémes állagúra varázsolja. Bármilyen alkalomra elkészíthető, legyen születésnap, évforduló vagy bármilyen ünnep, bármikor megállja a helyét, hiszen nagyon mutatós.


Tippek tanácsok az elkészítéshez: 

- A tésztalapok eleve vékonyak és sütés után pár perccel már elég ropogósak és törékenyek lesznek, óvatosan kell velük bánni. 

- Ránézésre bonyolultnak tűnik az elkészítése de amennyire úgy tűnik a sok vékony réteg miatt, mégis annyira egyszerű elkészíteni, csak az időt kell rászánni, türelmesnek lenni és biztosan sikerülni fog.

- Ahogyan már írtuk, a tésztalapok sütés után elég hamar megkeményednek, törnek, így érdemes a sütés után közvetlenül, szinte még melegen kivágni belőle a kívánt méretű tortához a kör alakot.

- Ha van állítható tortakarikánk, egyszerűbb az elkészítése, hiszen a formában könnyebben össze lehet állítani, abban pihentetni, érlelni a hűtőszekrényben és csak utána megszórni morzsával.

- Természetesen lehet kevesebb tésztalapból is készíteni, ebből a megadott mennyiségből, viszont akkor vastagabb tésztát kapunk.

-Ha folyósabb krémet kapunk, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a tészta felszívóképessége elbírja de érdemes 20%-os zsírosabb tejfölt és 30%-os zsírosabb tejszínt használni, így krém nem lesz híg.

- Díszíthetjük marcipán figurákkal vagy fondantból készült virágokkal de ha nem díszítjük, akkor is rendkívül mutatós. 

- Krémmel, habbal nem ajánlatos díszíteni, mert a morzsáról leperegnek az ilyen jellegű díszek.

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 12 szelethez (20-22 cm tortaformához):

60 dkg liszt, 5 evőkanál méz, 10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 db tojás, 1 db tojássárgája, 3 teáskanál szódabikarbóna 

A krém hozzávalói: 

4 dl habtejszín, 8 dl tejföl, 10 dkg porcukor

A tészta elkészítése:

A mézet, a cukrot és a vajat egy magasabb falú lábasba tesszük és közepes lángon összemelegítjük őket, majd alacsony lángra véve hozzáadjuk a szódabikarbónát, ami hirtelen fel fog futni de ne ijedjünk meg ez természetes. Pár perc folyamatos kevergetés után szép aranybarna színt fog kapni, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Ha kihűlt beledolgozzuk először a tojásokat, majd a lisztet is hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle, 10 percet pihentetjük. Pihentetés után 10 egyforma gombócra osztjuk a tésztát, a gombócokat lisztezett sütőpapíron 22-23 cm-es kerek formára nyújtjuk és 5-6 perc alatt 160 fokon kisütjük. Ha kisült az első, előveszünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért és körbevágjuk. Így járunk el, mindegyik tésztánál, majd kihűtjük őket.

A tésztadarabokat, amiket levágtunk nem dobjuk el, hanem kihűlés után amikor már kemény egy aprítógép segítségével morzsává daráljuk (gép hiányában nylon fóliába téve klopfolóval összetörjük).

A krém elkészítése:

A tejszínt, a tejfölt a porcukorral krémes habbá verjük 4-5 percig.

A torta összeállítása:

Az első mézes lapot megkenjük egy rész krémmel úgy, hogy mindenhol befedje, majd rátesszük a következő lapot és óvatosan megnyomkodjuk, nehogy eltörjön. A második lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük az újabb lapot és így folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. Az utolsó tésztalap tetejét is megkenjük a krémmel, ami megmarad, azzal pedig bevonjuk torta oldalát. A félretett tészta morzsával pedig szintén megszórjuk a tetejét és az oldalát is. Körülbelül 3-4 órára hűtőbe helyezzük, majd hűlés után tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...