Pico-Balla sütemény, a gyerekek hatalmas kedvence.
Hozzávalók a tésztához:
4 darab tojás (M-es), 1 tojássárgája (M-es), 7 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dkg búzaliszt, 0,5 csapott teáskanál sütőpor, 2 csepp folyékony ételszínezékek (tetszés szerint)
Hozzávalók a tejszínes krémhez:
6 dl hideg habtejszín, 2 tasak Expressz Zselatin fix, kb. 5 dkg cukor, 1 db citrom leve, 1 tasak citromhéj, 2 csepp folyékony ételszínezékek (tetszés szerinti)
Hozzávalók a díszítéshez: 10 dkg porcukor, 1-2 evőkanál citromlé, folyékony ételszínezékek, körülbelül 10 dkg Haribo Pico-Balla gumicukor
Elkészítése:
A tepsit zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük, közben a sütőt előmelegítjük.
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot és a masszát további 2 percig felverjük. A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük, és a legalacsonyabb fokozaton röviden belekeverjük. A piskótatésztát 2 részre osztjuk, és tetszés szerint ételszínezékkel színezzük. A tészta egyik felét a tepsi hátsó részében elkenjük, a másik adagot egyenletesen elkenjük a tepsi első részében, majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő körülbelül 20 perc, tepsi mérete: 40 x 30 cm
A piskótalapot rögtön leválasztjuk a tepsiről, és egy darab sütőpapírra borítjuk. A süteményt sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni.
Tejszínes krém elkészítése:
A tejszínt a zselatin fix-szel és a cukorral keményre felverjük, majd belekeverjük a citromlevet és a reszelt citromhéj-at. A tejszínes krémet két részre osztjuk, és tetszés szerint ételszínezékkel színezzük.
Lehúzzuk a piskótalapról a sütőpapírt, és a lapot megfordítjuk. A krémet színek szerint szétválasztva elkenjük a piskótalapon, közben a hátsó hosszanti oldalán 1 cm-t szabadon hagyunk. A piskótalapot a hosszanti oldaláról feltekerjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A porcukrot és a citromlevet mázzá keverjük, és tetszés szerint ételszínezékkel színezzük (esetleg felosztjuk). A gumicukrot elosztjuk a cukormázon, és a mázat hagyjuk megszilárdulni. A piskótatekercset tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.