Leveles rétesek

 

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 6 rúdhoz:

70 dkg liszt, 5 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez

Hozzávalók a kenéshez:

15 dkg liszt, 25 dkg vaj

A sárgarépás töltelék hozzávalói:

60 dkg sárgarépa, 3 evőkanál barna cukor

Elkészítése: 

A sárgarépát lereszeljük, majd egy lábasban a cukorral 5-6 perc alatt megdinszteljük, majd kihűtjük.

A túrós töltelék hozzávalói:

40 dkg túró, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1 teáskanál tejföl, 1 evőkanál búzadara

Elkészítése

A túrót egy tálban alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és hűtőbe helyezzük felhasználásig.

A tészta elkészítése:

Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30*40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2 x ismételjük meg, tehát összesen 3 x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm-re és elkezdjük megtölteni. A szélére halmozzuk a tölteléket és ízlés szerinti mennyiségben de azért nem vastagon megtöltjük és kettőt tekerünk rajta, majd éles késsel elvágjuk, a következőt ugyanígy, így ebből 6 rúd jön ki. Sütőtepsire helyezzük a rudakat, tetejüket lekenjük felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ha megsültek teljesen kihűtjük őket és szeleteljük, gyönyörű réteges lesz, majd porcukorral hintve tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...