Leveles rétesek

 

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 6 rúdhoz:

70 dkg liszt, 5 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez

Hozzávalók a kenéshez:

15 dkg liszt, 25 dkg vaj

A sárgarépás töltelék hozzávalói:

60 dkg sárgarépa, 3 evőkanál barna cukor

Elkészítése: 

A sárgarépát lereszeljük, majd egy lábasban a cukorral 5-6 perc alatt megdinszteljük, majd kihűtjük.

A túrós töltelék hozzávalói:

40 dkg túró, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1 teáskanál tejföl, 1 evőkanál búzadara

Elkészítése

A túrót egy tálban alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és hűtőbe helyezzük felhasználásig.

A tészta elkészítése:

Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30*40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2 x ismételjük meg, tehát összesen 3 x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm-re és elkezdjük megtölteni. A szélére halmozzuk a tölteléket és ízlés szerinti mennyiségben de azért nem vastagon megtöltjük és kettőt tekerünk rajta, majd éles késsel elvágjuk, a következőt ugyanígy, így ebből 6 rúd jön ki. Sütőtepsire helyezzük a rudakat, tetejüket lekenjük felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ha megsültek teljesen kihűtjük őket és szeleteljük, gyönyörű réteges lesz, majd porcukorral hintve tálaljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...