Szalagos fánkok

 

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz:

70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, 1 db egész tojás, 3 db tojássárgája, 5 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, a sütéshez legalább 1 liter étolaj

Elkészítése:

A langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, addig egy tálba a többi hozzávalót belemérjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és egészen lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt kilisztezett felületen 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Körülbelül 6 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle és letakarva még 10 percet pihentetjük őket.

A megkelt korongok közepét az ujjunkkal benyomjuk, majd közepes lángon, közepesen forró olajban kezdjük sütni úgy, hogy először az ujjunkkal benyomott oldala kerüljön alulra, amit fedővel letakarva 1-2 percet sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalukat is 1-2 percig sütjük de ekkor már fedő nélkül, így lesznek szép szalagosak.

Amikor kisültek, kiszedjük papírtörlővel kibélelt tálcára és a készre sütött fánkokat langyosra hűtjük. Lekvárral, mogyorókrémmel vagy porcukorral tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...