Halloweeni áfonyás pite

 


Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók 26 cm-es piteformához, 6-8 személyre: 

30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 3 evőkanál hideg víz, 1 üveg áfonyalekvár

A tészta elkészítése: 

Keverőtálban a lisztet, a sót, a cukrot és a margarint jól összekeverjük és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a vizet és addig dolgozunk vele, amíg össze nem áll. Hozzáadjuk evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll, tehát tényleg óvatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha késznek látjuk a tésztát, akkor két egyforma részre osztjuk és külön-külön frissen tartó fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. 

A pite összeállítása:

Elővesszük a hűtőből az egyik adag tésztát és lisztezett felületen kinyújtjuk, majd beleigazítjuk a piteformába és megszurkáljuk. Megkenjük a tészta tetejét áfonyalekvárral és még tehetünk bele áfonya szemeket is. A másik adag tésztát is elővesszük a hűtőből, kinyújtjuk és ráigazítjuk a lekvárral megkent felületre. A felső tésztából szemeket, orrot és szájat vágunk ki egy éles penge segítségével. Előmelegített sütőben 175 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...