Halloweeni áfonyás pite

 


Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók 26 cm-es piteformához, 6-8 személyre: 

30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 3 evőkanál hideg víz, 1 üveg áfonyalekvár

A tészta elkészítése: 

Keverőtálban a lisztet, a sót, a cukrot és a margarint jól összekeverjük és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a vizet és addig dolgozunk vele, amíg össze nem áll. Hozzáadjuk evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll, tehát tényleg óvatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha késznek látjuk a tésztát, akkor két egyforma részre osztjuk és külön-külön frissen tartó fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük. 

A pite összeállítása:

Elővesszük a hűtőből az egyik adag tésztát és lisztezett felületen kinyújtjuk, majd beleigazítjuk a piteformába és megszurkáljuk. Megkenjük a tészta tetejét áfonyalekvárral és még tehetünk bele áfonya szemeket is. A másik adag tésztát is elővesszük a hűtőből, kinyújtjuk és ráigazítjuk a lekvárral megkent felületre. A felső tésztából szemeket, orrot és szájat vágunk ki egy éles penge segítségével. Előmelegített sütőben 175 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...