Kenyér pita töltve

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

1 csomag instant élesztő (7 g), 35 dkg süteményliszt, körülbelül 1 dl langyos víz, 1 dl langyos tej, 1 evőkanál puha vaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 lapos evőkanál tejpor (elhagyható a tejpor de akkor a víz helyett tejet adunk, azaz 1 dl helyett, 2 dl-t) 

Töltelék hozzávalói: 

2 paradicsom, 4 nagy marék apróra vágott saláta (én jégsalátát használtam, de tehetünk bele bármilyen más salátát) körülbelül 20 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej lila hagyma, ½ doboz konzerv csemegekukorica, 3 kisebb ecetes uborka, chilli paprika (ha valaki csípősen szereti)

A szósz hozzávalói: 

3,5 dl natúr joghurt, 2 közepes gerezd fokhagyma, ½ teáskanál édes őrölt paprika, só, bors opcionálisan petrezselyem.

Elkészítése:

Kezdetben a fokhagymát apróra vágjuk és a joghurttal összekeverjük, fűszerezzük, opcionálisan petrezselymet adunk hozzá, és az egészet simára turmixoljuk, majd tegyük be a hűtőbe. 

Tegyük az élesztőt egy tálba, adjunk hozzá cukrot és körülbelül 0,5 dl langyos tejet. Keverjük össze és tegyük félre meleg helyre körülbelül 10 percre, hogy megkeljen. Buborékoknak kell megjelenniük, és a keveréknek kissé sűrűsödnie kell.

Az élesztős kovászhoz hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a liszt felét, a tejport, a vizet és a maradék tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet. A tésztának kissé ragacsosnak kell lenni. A tálat kikenjük olajjal, beletesszük a tésztát, letakarjuk fóliával és meleg helyen kelesztjük 30-45 percig. A tészta térfogatának duplájára kell nőnie.

Amíg a tészta kel, előkészítjük a zöldségeket: a paradicsomot, a hagymát és az uborkát felszeleteljük. A salátát felaprítjuk, a kukoricát lecsepegtetjük.

Vegyük ki a tésztát a tálból, ebből a mennyiségből 4 gombócot formálunk és körülbelül 10 percig pihentetjük, így a tészta rugalmasabb lesz.

Majd 20-25 cm átmérőjű, 0,5 -1 cm vastagságú pogácsákat formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, óvatosan villával megszurkáljuk, tetszés szerint késsel enyhén bevágjuk. A tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. 

Tegyük félre 15 percre, hogy még egy kicsit megkeljenek.

Melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra (alsó-felső sütés) vagy 210 ºC-ra (légkeveréses sütés), tegyük a kész megformázott tésztát a forró sütőbe, középre helyezve a tepsit és sütjük körülbelül 15-20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. 

A töltelék ízlés szerint variálható, bármilyen fűszerezett sült hússal, zöldségekkel. 

Illik hozzá tonhal, hasábburgonya, csirkemell, sertéscomb sütve.

Tipp: ha esetleg nem szereti valaki a fokhagymát, helyette tehet bele reszelt tormát, mustárt vagy chilli paprikát. 

Tipp: a jól elkészített tészta sütés közben rétegződik így magától kettéválik és létrejön a zseb. Ha azonban mégsem válik ketté, akkor óvatosan vágjuk meg, ügyelve arra, hogy ne szúrjuk ki, mert ellenkező esetben a szósz kifolyik a tésztából.

Tipp: a kisült tésztákat a hűlés után le lehet fagyasztani.

Tipp: ebből a tésztából nagyon finom zsemle vagy akár pizza is süthető. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...