Császárzsemle

Otthon is remek császárzsemlét lehet készíteni, csak némi kézügyesség kell hozzá, de nyugi, tényleg csak picike! Kívül ropogós, belül puha zsemléket fogunk kapni, amiket simán lefagyaszthatunk és bármikor, ha kell, lesz házi zsemlénk.


Hozzávalók 12 darabhoz: 

60 dkg búzaliszt, 1,5 teáskanál só, 4 dkg margarin vagy vaj, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor az élesztő futtatásához.

Tetejéremagvak ízlés szerint vagy durva szemű só

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. A kenyér tésztánál kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük körülbelül 40 perc alatt. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora zsemléket szeretnénk sütni. A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10 percig pihentetjük. A tésztákat egyenként körülbelül 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd kötünk rá egy laza csomót és az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk középre. Kissé megigazgatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk. Körülbelül 30 percig kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy tepsibe vizet teszünk. A megkelt zsemléket vízzel alaposan lespricceljük és ha szeretnénk, akkor magvakkal vagy sóval megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180-ra és kivesszük a vizes tepsit alulról és még körülbelül 12 percig sütjük. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...