60 dkg búzaliszt, 1,5 teáskanál só, 4 dkg margarin vagy vaj, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor az élesztő futtatásához.
Tetejére: magvak ízlés szerint vagy durva szemű só
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. A kenyér tésztánál kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük körülbelül 40 perc alatt. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora zsemléket szeretnénk sütni. A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10 percig pihentetjük. A tésztákat egyenként körülbelül 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd kötünk rá egy laza csomót és az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk középre. Kissé megigazgatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk. Körülbelül 30 percig kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy tepsibe vizet teszünk. A megkelt zsemléket vízzel alaposan lespricceljük és ha szeretnénk, akkor magvakkal vagy sóval megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180-ra és kivesszük a vizes tepsit alulról és még körülbelül 12 percig sütjük.