Langalló, kenyérlángos

A kenyérlángos, vagy nevezzük langallónak egy nagyon puha kenyér jellegű tészta, amelyet nagyon sokféleképpen készíthetünk. Van, aki burgonyát is tesz a tésztába de nyugodtan elhagyható, hiszen így is pihe puha tésztát kapunk. Ugyanúgy, mint a pizzát a langallót is bármilyen feltéttel megpakolhatjuk szinte minden alapanyag illik hozzá.

Elkészítési idő: 110 perc 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,5 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, 2 kávéskanál só, 3 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a feltéthez:

20 dkg előre elkészített milánói vagy bolognai alap, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg sonka, 5 dkg paprikás szalámi, 1 db fehér paprika, 2 db paradicsom, 15 dkg trappista sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kisebb fej lila hagyma, 2 evőkanál csemegekukorica

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a vizet és a felfutott élesztőt. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy konyharuhával letakarva körülbelül 1 órát kelesztjük.

Ha megkelt kézzel igazítjuk bele egy 35 x 40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe, nem nyújtjuk sodrófával, csak kézzel nyomkodjuk bele. A bolognai vagy milánói alapot összekeverjük a tejföllel és megkenjük vele a tészta tetejét, ráhelyezzük a csíkokra vágott szalámikat, a karikára vágott hagymákat, a felszeletelt paprikát, a felszeletelt paradicsomot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk kukoricával és sajtot reszelünk rá. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: bármilyen más feltétet készíthetünk rá ízlésünknek megfelelően.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...