Szilvalekváros halloweeni koporsó


Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók 35 x 15 x 3 cm-es formához, 2 személyre:

20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 db tojássárgája, 0,5 kávéskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 db citrom reszelt héja, 1 üveg szilvalekvár, szemek fondantból vagy cukorkából, 1-2 csepp piros ételszínező (elhagyható)

A tészta elkészítése:

A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Mivel kézzel dolgozunk, próbáljunk gyorsabban kidolgozni a tésztát, hiszen a kezünk melegétől eléggé megolvad a margarin és nehezen kezelhető lesz. Ha kellő állagúra dolgoztuk a tésztát, akkor két egyforma részre osztjuk és folpackba csomagolva hűtőbe helyezzük 30 percre. Az egyik adag tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd beleigazítjuk a formába és villával megszurkáljuk. Ezt az alsó tészta réteget megkenjük szilvalekvárral. A másik adag tésztát is elővesszük és ezt is lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy pizzavágó vagy éles kés segítségével csíkokat vágunk ki belőle és a csíkokat tetszőlegesen ráillesztjük a lekváros réteg tetejére úgy, hogy kis rések maradjanak ki. Előmelegített sütőben 160 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha megsült kivesszük és kihűtjük, majd cukorkából vagy fondantból apró szemeket készítünk, mintha egy koporsóból kukucskálnának ki. Egy konyhai ecset segítségével, piros ételszínezővel festhetünk a tésztára "véres" csíkokat. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...