Hájas sütemény

Elkészítési idő: 6 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

80 dkg liszt, 45 dkg sertésháj, 2,5 dl tejföl, 2 db tojássárgája 2,5 langyos víz, 3 evőkanál 10%-os ecet, 1 kávéskanál só

A háj elkészítéséhez hozzávalók: 

2 evőkanál liszt és 2 evőkanál 10%-os ecet 

Töltelék hozzávalók:

25 dkg házi szilvalekvár (de lehet bármilyen lekvár ízlés szerint), porcukor a szóráshoz 

Elkészítése:

A hájat alaposan megtisztítjuk és ledaráljuk, majd 2 evőkanál ecettel és 2 evőkanál liszttel jól kidolgozzuk, majd félretesszük.

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és nagyon alapos, hosszasabb dagasztással szép hólyagos tésztát készítünk. 2 cipóra osztjuk és frissen tartó fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő elővesszük és lisztezett deszkán körülbelül 5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Most kezdjük az első hájjal való kenést és hajtogatást úgy, hogy megkenjük a tésztát először a bal oldalról indulva körülbelül a 3/4 részéig, majd jobbról behatjuk a feléig, erre ráhajtjuk a másik felét. Így kaptunk egy hosszúkás tészta csíkot, amit felülről indulva megkenünk, szintén úgy körülbelül a 3/4 részéig és alulról hajtjuk be, majd ráhajtjuk a tésztára felülről is. Így kaptunk egy négyzet alakú tésztát, amit újra frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezünk legalább 1,5-2 órára. Ezt a műveletet 3 x megismételünk, mindkét tésztával és 1,5-2 órát pihentetjük minden hajtogatás után. Ha elkészültünk a háromszori hajtogatással és letelt az idő, a tésztákat lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk úgy körülbelül 30*40 cm nagyságúra és 5 mm vastagságúra. A széleit levágjuk, majd jó éles és lángon felmelegített forró késsel 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. 

Mindegyik négyzet közepére szilvalekvárt teszünk és behatjuk, mint egy könyvet, picit lenyomjuk közvetlenül a tölteléknél és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Még forrón porcukorral megszórjuk és miután kihűlt tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...