Hazajöttem és rögtön neki is álltam, Henrik egyik hatalmas kedvence ❤️ ... könnyű, gyors és rettentően finom 😁 A habosisler látványos, elegáns sütemény, gyakran ünnepekre vagy különleges alkalmakra készítjük, mert egyszerre krémes, roppanós és illatos.
Tésztája omlós linzertészta, gyakran diós vagy mandulás.Tölteléke könnyű hab, amely főzött tojáshab. Bevonata ét- vagy tejcsokoládé, sokszor díszítve csokoládé csíkokkal cukorgyönggyel 😊
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók a tésztához 10-15 db-hoz:
56 dkg liszt,
32 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
3 db tojássárgája,
2 evőkanál citromlé,
1 teáskanál sütőpor
A töltelék hozzávalói:
5 db tojásfehérje,
150 ml víz,
38 dkg porcukor,
4 evőkanál citromlé
Hozzávalók a mázhoz:
4 tábla ét- vagy tejcsokoládé, illetve lehet vegyesen,
5 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Egy tálba mérjük a hozzávalókat, amiből omlós tésztát készítünk majd 40 percre, ha szükséges hűtőbe helyezzük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk 5 mm vastagságúra és tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. 160 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütjük, majd kihűtjük. Amíg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket, méghozzá a tojásfehérjékből gőz fölött jó kemény habot verünk, közben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor már felforrt fokozatosan hozzáöntjük a cukorszirupot, hozzáadjuk a citromlevet és addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű, egész kemény habot nem kapunk. Ha elkészült a töltelék habzsákba töltjük és tetszőleges díszítőcső segítségével a kihűlt tészta korongokra habot formázunk, amelyet lefedünk egy másik tészta koronggal A csokoládékat gőz fölött az olajjal felolvasztjuk, majd egyenként belemártjuk a süteményeket, rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges csokoládé le csepegjen róluk, majd dermedésig hűtőbe helyezzük. Ha megdermedt kínáljuk.
