Habos isler



Hazajöttem és rögtön neki is álltam, Henrik egyik hatalmas kedvence ❤️ ... könnyű, gyors és rettentően finom 😁 A habosisler látványos, elegáns sütemény, gyakran ünnepekre vagy különleges alkalmakra készítjük, mert egyszerre krémes, roppanós és illatos.

Tésztája omlós linzertészta, gyakran diós vagy mandulás.Tölteléke könnyű hab, amely főzött tojáshab. Bevonata ét- vagy tejcsokoládé, sokszor díszítve csokoládé csíkokkal cukorgyönggyel 😊

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók a tésztához 10-15 db-hoz:

56 dkg liszt, 

32 dkg margarin, 

15 dkg porcukor, 

3 db tojássárgája, 

2 evőkanál citromlé, 

1 teáskanál sütőpor 

A töltelék hozzávalói

5 db tojásfehérje, 

150 ml víz, 

38 dkg porcukor, 

4 evőkanál citromlé

Hozzávalók a mázhoz:

4 tábla ét- vagy tejcsokoládé, illetve lehet vegyesen, 

5 evőkanál étolaj

Elkészítése:

Egy tálba mérjük a hozzávalókat, amiből omlós tésztát készítünk majd 40 percre, ha szükséges hűtőbe helyezzük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk 5 mm vastagságúra és tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. 160 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütjük, majd kihűtjük. Amíg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket, méghozzá a tojásfehérjékből gőz fölött jó kemény habot verünk, közben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor már felforrt fokozatosan hozzáöntjük a cukorszirupot, hozzáadjuk a citromlevet és addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű, egész kemény habot nem kapunk. Ha elkészült a töltelék habzsákba töltjük és tetszőleges díszítőcső segítségével a kihűlt tészta korongokra habot formázunk, amelyet lefedünk egy másik tészta koronggal A csokoládékat gőz fölött az olajjal felolvasztjuk, majd egyenként belemártjuk a süteményeket, rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges csokoládé le csepegjen róluk, majd dermedésig hűtőbe helyezzük. Ha megdermedt kínáljuk. 

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...