Hájas szilvalekváros papucsok

 

Elkészítési idő: 6 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

80 dkg liszt, 45 dkg sertésháj, 2,5 dl tejföl, 2 db tojássárgája 2,5 langyos víz, 3 evőkanál 10%-os ecet, 1 kávéskanál só

A háj elkészítéséhez hozzávalók: 

2 evőkanál liszt és 2 evőkanál 10%-os ecet 

Töltelék:

25 dkg házi szilvalekvár (de lehet bármilyen lekvár ízlés szerint), porcukor a szóráshoz 

Elkészítése:

A hájat alaposan megtisztítjuk és ledaráljuk, majd 2 evőkanál ecettel és 2 evőkanál liszttel jól kidolgozzuk, majd félretesszük.

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és nagyon alapos, hosszasabb dagasztással szép hólyagos tésztát készítünk. 2 cipóra osztjuk és frissen tartó fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő elővesszük és lisztezett deszkán körülbelül 5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Most kezdjük az első hájjal való kenést és hajtogatást úgy, hogy megkenjük a tésztát először a bal oldalról indulva körülbelül a 3/4 részéig, majd jobbról behatjuk a feléig, erre ráhajtjuk a másik felét. Így kaptunk egy hosszúkás tészta csíkot, amit felülről indulva megkenünk, szintén úgy körülbelül a 3/4 részéig és alulról hajtjuk be, majd ráhajtjuk a tésztára felülről is. Így kaptunk egy négyzet alakú tésztát, amit újra frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezünk legalább 1,5-2 órára. Ezt a műveletet 3 x megismételünk, mindkét tésztával és 1,5-2 órát pihentetjük minden hajtogatás után. Ha elkészültünk a háromszori hajtogatással és letelt az idő, a tésztákat lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk úgy körülbelül 30*40 cm nagyságúra és 5 mm vastagságúra. A széleit levágjuk, majd jó éles és lángon felmelegített forró késsel 8*8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére szilvalekvárt teszünk és az egymással szemben lévő két végeket egymásra hajtjuk, összecsípjük, mondhatni papucs formát alakítunk ki és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Még forrón porcukorral megszórjuk és miután kihűlt tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...