Hagyományos krumplileves

Elkészítési idő; 90 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg burgonya, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 20 dkg házi kolbász, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál zsír 

A rántáshoz hozzávalók: 

2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika 

Elkészítése:

Felteszünk egy lábasban 4 liter hideg vizet, a sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát ketté vágjuk és beletesszük a vízbe, majd még a fokhagymát is és így hagyjuk főni 30 percet. A kolbászt feldaraboljuk, a burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra felkockázzuk, megmossuk és egyidejűleg a kolbászokkal beletesszük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítve fedő alatt készre főzzük.

Amíg fő elkészítjük a rántást, a következőképpen: A zsírt egy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzászórjuk a lisztet és közepesen erős lángon, folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. Amikor elérte a kívánt színt, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük és hideg vízre téve hűtünk rajta de nem hűtjük ki teljesen. Tartalékra vesszük a leves alatt a lángot, majd folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a rántást és még 5-6 percig főzzük. Forrón kiszedve tálaljuk. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...