Elkészítési idő; 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 20 dkg házi kolbász, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál zsír
A rántáshoz hozzávalók:
2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika
Elkészítése:
Felteszünk egy lábasban 4 liter hideg vizet, a sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát ketté vágjuk és beletesszük a vízbe, majd még a fokhagymát is és így hagyjuk főni 30 percet. A kolbászt feldaraboljuk, a burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra felkockázzuk, megmossuk és egyidejűleg a kolbászokkal beletesszük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítve fedő alatt készre főzzük.
Amíg fő elkészítjük a rántást, a következőképpen: A zsírt egy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzászórjuk a lisztet és közepesen erős lángon, folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. Amikor elérte a kívánt színt, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük és hideg vízre téve hűtünk rajta de nem hűtjük ki teljesen. Tartalékra vesszük a leves alatt a lángot, majd folyamatos keverés mellett, hozzáöntjük a rántást és még 5-6 percig főzzük. Forrón kiszedve tálaljuk.