Orjaleves

Az orjaleves egy kicsit sötétebb, zsírosabb leves viszont ízletesebb. Erről a levesről fontos tudni, hogy ne akarjunk ebből a húsból nagyon sok levest főzni, mert sokkal zamatosabb, ha kevesebb készül belőle, ugyanis lényeges, hogy a hús íze érvényesüljön inkább mint a zöldségeké, hiszen ez a sertéshúsok egyik legfinomabb része. Még nagyon fontos tudni, hogy kizárólag hideg vízben tegyük fel főni és kezdetben lehet magas hőfokon főzni, de miután felfőtt vissza kell venni kis lángra a tűzhelyet és éppen csak gyöngyözve főzzük készre, mert különben elég zavaros levet kapunk.

Elkészítési idő: 2,5-3 óra

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg orjahús (az a csontos hús, amiről levágjuk a karajt), 2 db fehérrépa, 3 db sárgarépa, 1 fej közepes vöröshagyma, 3 liter hideg víz, fekete egész bors ízlés szerint, só ízlés szerint, egész kömény ízlés szerint, 3 db közepes burgonya, 25 dkg cérnametélt vagy bármilyen levestészta 

Elkészítése:

Az orjahúst egy lábasban, hideg vízbe feltesszük főni, amikor felfő leszedjük a habját és lassú tűzön főzni kezdjük, éppen csak mozogjon a levünk. Hozzáadjuk az egész borsot, az egész köményt és megsózzuk. A répákat és a vöröshagymát megtisztítjuk, kettévágjuk, majd 1 óra múlva beletesszük a levesbe és tovább főzzük. Közben ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet és még 1 órát főzzük. Mivel a burgonyának nem sok főzés szükséges, így ekkor tesszük bele, majd még körülbelül 30 percig főzzük. Ha megfőtt a csontos húst és a zöldségeket kiszedjük egy-egy tálba, a levest pedig szűrő segítségével átszűrjük ha szükséges leszedjük a felesleges zsírt róla. 

Egy másik lábasban vizet forralunk, megsózzuk, pici olajat öntünk a vízbe és tetszés szerinti leves tésztát főzünk ki a levünkhöz kb 15-20 perc alatt, majd leszűrjük. Külön-külön tálban tálaljuk fel a tésztát, a húslevet, a zöldségeket és a húst.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...