Hozzávalók 1 kg kenyérhez:
50 dkg liszt, 15 dkg főtt, áttört burgonya, 2 dkg só, 3 dl víz, 3 evőkanál étolaj, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos vízben, majd egy tálban az összes hozzávalóval együtt lágy, selymes tésztát készítünk, alapos dagasztással, majd 1 órát letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
1 óra kelesztés után átgyúrjuk és újra megkelesztjük, ezúttal 30 perc alatt. Egy fém vagy üveg (jénai) ovális alakú tálat megspriccelünk vízzel, majd az aljába sütőpapírt helyezünk, beletesszük a tésztát, legalább 3 helyen bevágjuk a tetejét és letakarjuk, még 20 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, majd ha elérte a hőfokot a sütő, akkor vízzel lespricceljük a tésztát és letakarva behelyezzük a sütőbe, 40 percet sütjük. 40 perc után levesszük az edény fedelét, a hőfokot 190 fokra csökkentjük és még 10 percet sütjük. Ha letelt az idő és a kenyerünk már szép piros színű, akkor kivesszük és rögtön, még forrón újra lespricceljük vízzel, hogy szép cserepes héjat kapjunk. Langyosra hűtjük, hogy szépen tudjuk szeletelni, majd tálaljuk.