Burgonyás kenyér


Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók 1 kg kenyérhez:

50 dkg liszt, 15 dkg főtt, áttört burgonya, 2 dkg só, 3 dl víz, 3 evőkanál étolaj, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos vízben, majd egy tálban az összes hozzávalóval együtt lágy, selymes tésztát készítünk, alapos dagasztással, majd 1 órát letakarva, meleg helyen megkelesztjük.

1 óra kelesztés után átgyúrjuk és újra megkelesztjük, ezúttal 30 perc alatt. Egy fém vagy üveg (jénai) ovális alakú tálat megspriccelünk vízzel, majd az aljába sütőpapírt helyezünk, beletesszük a tésztát, legalább 3 helyen bevágjuk a tetejét és letakarjuk, még 20 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, majd ha elérte a hőfokot a sütő, akkor vízzel lespricceljük a tésztát és letakarva behelyezzük a sütőbe, 40 percet sütjük. 40 perc után levesszük az edény fedelét, a hőfokot 190 fokra csökkentjük és még 10 percet sütjük. Ha letelt az idő és a kenyerünk már szép piros színű, akkor kivesszük és rögtön, még forrón újra lespricceljük vízzel, hogy szép cserepes héjat kapjunk. Langyosra hűtjük, hogy szépen tudjuk szeletelni, majd tálaljuk.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...