Hozzávalók 4 személyre:
1 részeire bontott konyhakész tyúk, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 5-6 szem egész feketebors, 3 db kisebb burgonya, 4-5 liter hideg víz, 5-6 szem egész kömény
Elkészítése:
A konyhakész feldarabolt tyúkot 4-5 liter hideg vízben, illetve amennyi ellepi feltesszük főni, majd amikor a víz felforrt a habját mindig leszedegetjük egy szűrővel, hogy szép tiszta levet kapjunk a végén. A megtisztított, ketté vágott répákat, a fej vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket (a borsot, a köményt) teatojásba tesszük és ezt is hozzáadjuk, megsózzuk. Ezután már tartalékon, lassú tűzön főzzük tovább, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, ugyanis nagyon fontos, hogy lassú tűzön főzzük, hogy ne legyen zavaros, a jó húsleves titka, hogy 4-5 órát is hagyjuk főni.
Amikor már majdnem megfőtt akkor hozzáadjuk a félbevágott burgonyákat.
Egy másik lábasban hideg vizet kezdünk forralni, ugyanis fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki. A tészta lehet csigatészta, cérnametélt. Fontos még, hogy a választott tésztát mindig leszűrve tálaljuk a leves mellé, mert így nem ázik szét.