Aranyló tyúkhúsleves

 

Elkészítési idő: 4-5 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

1 részeire bontott konyhakész tyúk, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, 5-6 szem egész feketebors, 3 db kisebb burgonya, 4-5 liter hideg víz, 5-6 szem egész kömény

Elkészítése:

A konyhakész feldarabolt tyúkot 4-5 liter hideg vízben, illetve amennyi ellepi feltesszük főni, majd amikor a víz felforrt a habját mindig leszedegetjük egy szűrővel, hogy szép tiszta levet kapjunk a végén. A megtisztított, ketté vágott répákat, a fej vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket (a borsot, a köményt) teatojásba tesszük és ezt is hozzáadjuk, megsózzuk. Ezután már tartalékon, lassú tűzön főzzük tovább, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, ugyanis nagyon fontos, hogy lassú tűzön főzzük, hogy ne legyen zavaros, a jó húsleves titka, hogy 4-5 órát is hagyjuk főni.

Amikor már majdnem megfőtt akkor hozzáadjuk a félbevágott burgonyákat. 

Egy másik lábasban hideg vizet kezdünk forralni, ugyanis fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki. A tészta lehet csigatészta, cérnametélt. Fontos még, hogy a választott tésztát mindig leszűrve tálaljuk a leves mellé, mert így nem ázik szét. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...