Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:
4 db kb 60 dkg-os keszeg, 1 bögre (2,5 dl) kukoricaliszt, 2 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só, 1 liter étolaj
Elkészítése:
A lepikkelyezett, megmosott, szárazra megtörölt keszegek oldalát egy éles késsel mélyen, a gerincig beírdaljuk. Próbáljuk a lehető legsűrűbben bevagdosni, legalább 2-3 milliméterenként, úgy, hogy közben az összes Y-szálkát átvágjuk a halban, közben hallani, ahogy reccsennek a penge alatt. A halak mindkét oldalát alaposan megsózzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a paprikával, egy nagyobb csipet sóval ízesítjük.
Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a halakat egyenként a lisztbe forgatjuk, lerázzuk a felesleget, majd a forró olajba helyezzük.
A keszegeket mérettől függően 10-15 perc alatt, többször is megfordítva az olajban, ropogósra/kopogósra, pirosra sütjük.
A sült halakat egy papírtörlővel bélelt tálcára helyezzük, leitatjuk róluk a felesleges olajat, majd azonnal, frissen melegen, ropogósan találjuk.