A túrófánk egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert, akár levesek után is kitűnően passzol és még dagasztani, keleszteni sem kell. Általában a fánkok a farsanghoz köthetőek, de a túrófánk egészen más, hétköznapi desszertnek számít manapság.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 20 db fánkhoz:
25 dkg túró, 10 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília aroma, 1 db tojás, 0,5 csomag sütőpor, 0,5 citrom leve, csipet só, továbbá 0,5 liter olaj a sütéshez, porcukor a hintéshez
Elkészítése:
A túrót egy szűrőn átpasszírozzuk, hozzáadjuk a tojást, a kristálycukrot, a vanília aromát, a citrom levét és alaposan összekeverjük. A lisztet, a sót és a sütőport beleszitáljuk és összegyúrjuk. Körülbelül 2 dkg-os golyókat formázunk a masszából és nem túl forró, mert belülről nyers maradhat, de bő olajban kisütjük őket.
Lehetőleg ne serpenyőben süljenek, magasabb falú, mélyebb edényt válasszunk, mert ezek a kis golyó fánkok maguktól fognak forogni és sülni ha elegendő teret kapnak. Ha szép aranybarnára sülnek, kiszedjük őket egy papírtörlővel bélelt tálcára, picit hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.