Túrófánk

A túrófánk egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert, akár levesek után is kitűnően passzol és még dagasztani, keleszteni sem kell. Általában a fánkok a farsanghoz köthetőek, de a túrófánk egészen más, hétköznapi desszertnek számít manapság. 

Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 20 db fánkhoz:

25 dkg túró, 10 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília aroma, 1 db tojás, 0,5 csomag sütőpor, 0,5 citrom leve, csipet só, továbbá 0,5 liter olaj a sütéshez, porcukor a hintéshez 

Elkészítése:

A túrót egy szűrőn átpasszírozzuk, hozzáadjuk a tojást, a kristálycukrot, a vanília aromát, a citrom levét és alaposan összekeverjük. A lisztet, a sót és a sütőport beleszitáljuk és összegyúrjuk. Körülbelül 2 dkg-os golyókat formázunk a masszából és nem túl forró, mert belülről nyers maradhat, de bő olajban kisütjük őket. 

Lehetőleg ne serpenyőben süljenek, magasabb falú, mélyebb edényt válasszunk, mert ezek a kis golyó fánkok maguktól fognak forogni és sülni ha elegendő teret kapnak. Ha szép aranybarnára sülnek, kiszedjük őket egy papírtörlővel bélelt tálcára, picit hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk. 

Gyros pitában

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkan...