Szezámmagos sajtos kifli


Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók 20 darab kiflihez:

70 dkg búzaliszt, 25 dkg vaj, 3,5 dkg friss élesztő, 1db tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 3 teáskanál só, 15 dkg tejföl

Hozzávalók a kenéshez és töltelékhez:

15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt

Hozzávalók a tetejére:

1 db felvert tojás, ízlés szerint szezámmag 

Elkészítése:

Langyosra melegítjük a tejet hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül a tejfölt jól összegyúrjuk de nem kell dagasztani és keleszteni sem, így máris kinyújtjuk körülbelül 7-8 mm vastagságúra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük. Letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 30 percet.

Kettévágjuk a közepén és lisztezett felületen az egyik darab tésztát téglalap alakúra körülbelül 35x50 cm-es nagyságúra nyújtjuk, majd felszeleteljük 8 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk őket.

A másik tésztával is ugyanígy járunk el.

A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, letakarva 15 percet pihentetjük a tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített 170°C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűtjük és kínáljuk.

Gyros pitában

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkan...