Kókuszos bejgli húsvétra

Elkészítési idő: 4 óra 

Hozzávalók a tésztához 2 db bejglihez:

30 dkg liszt, 8,3 dkg margarin, 4 dkg sertészsír, 3,3 dkg porcukor, 1 kisebb tojás tojássárgája, csipet só, 3,3 dl habtejszín, 0,6 dl víz, 0,8 dkg élesztő, továbbá 1 db tojás a tetejére 

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg kókuszreszelék, 17 dkg kristálycukor, 1,3 dl víz, 10 dkg olvasztott vaj 

A töltelék elkészítése:

A vizet a cukorral egy lábasban sziruppá főzzük, majd még forrón ráöntjük a kókuszreszelékre, hozzáadjuk a vajat, hogy jól összeálljon és teljesen kihűtjük.

A tészta elkészítése:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, a margarint, a tojássárgáját, a zsírt, a csipet sót, a vizet és végül a habtejszínt folyékony állapotban és alaposan összegyúrjuk. 

Letakarva pihentetjük 10 percet.

Két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Teljesen lisztmentes felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, körülbelül 20 x 25 cm-esre. Ha kihűlt a töltelék, akkor ketté osztjuk és az egyik felét a kinyújtott tésztára simítjuk. A két oldalát behajtjuk és feltekerjük. A másik tésztával és a másik megmaradt töltelékkel ugyanígy járunk el. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejére való tojást ketté választjuk. A feltekert bejgli tetejét először tojássárgájával kenjük le, majd hűvös helyen teljesen hagyjuk megszáradni. Ha megszáradt, akkor lekenjük a tojásfehérjével és ezt is teljesen hagyjuk megszáradni. Így lesz szép márványos mintájú a külseje. 

Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük. Teljesen kihűtjük és szeletelve kínáljuk.

Gyros pitában

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkan...