Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók 4-6 személyre:
35 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 2 evőkanál 10%-os ecet, 1-1,2 dl langyos víz, csipet só
Hozzávalók a kenéshez:
12 dkg liszt, 25 dkg hófehér sertészsír, 1 evőkanál 10% ecet
Hozzávalók a töltelékhez:
Vegyesen ízlés szerinti mennyiségben sárgabaracklekvár és szilvalekvár
Elkészítése:
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, az ecetet, a csipet sót és a langyos vizet. Jó alaposan összedolgozzuk, addig amíg szép hólyagos tésztát nem kapunk. Ha elkészült fóliába csomagoljuk és állni hagyjuk legalább 30 percet.
Addig amíg pihentetjük a zsírt, a lisztet és az ecetet jó alaposan kikeverjük, hogy jól kenhető legyen és 3 részre osztjuk.
Ha letelt az idő a tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Most kezdjük a zsírral való kenést. Mivel szemben állunk a tésztával, így először bal oldalról indulva megkenjük, majd a jobb oldalát ráhajtjuk feléig, majd újra a bal oldalit ráhajtjuk. Így kaptunk egy hosszúkás tészta csíkot. Most megkenjük felülről, majd félig ráhajtjuk alulról középre és utána felülről ráhajtjuk alulra. Fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük legalább 30 percre. Ezt a hajtogatást és kenést még 2x megismételjük és 30-30 percet pihentetjük.
Pihentetés után téglalap alakúra kinyújtjuk, körülbelül 50 x 70 cm nagyságúra, a széleit levágjuk, majd körülbelül 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk jó éles késsel. Ízlés szerinti mennyiségben megtöltjük lekvárral és félbehajtjuk. Sütőpapírral ellátott sütőlemezre helyezzük őket, majd előmelegített 180 fokos sütőben, hajtással kifelé 15-20 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Még forrón porcukorral meghintjük, majd langyosra hűlve kínáljuk.
