Császárzsemle

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 8 db zsemléhez:

50 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő, 0,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, csipet cukor, szezámmag ízlés szerint 

Elkészítése:

Az élesztőt a 3 dl langyos tej és víz keverékébe morzsoljuk, rászórjuk a csipet cukrot és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáöntjük az olívaolajat, a felfutott élesztős keveréket és alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Letakarva kelesztjük 30-40 percig. Lemérjük a a megkelt tésztát és 8 egyenlő részre osztjuk, majd gombóccá alakítjuk és letakarva még 10-12 percig pihentetjük.

A tésztákat egyenként a fázis képen látható alakú bucikká formázzuk, majd a bucikat körülbelül 30 cm-es rudakká sodorjuk. A tészta rudakat enyhén meglisztezzük és egy laza csomót kötünk rá. Az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk be középre, majd a tészta végeket összecsípjük, megigazgatjuk és tepsire sorakoztatjuk.

A tepsiben még újra 30 percet kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljába egy edénybe vizet teszünk, hogy gőzt képezzünk.

Ha megkeltek a zsemléket vízzel alaposan lespricceljük és szezámmaggal megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 percig, amíg színt kaptak a zsemlék a gőzben sütjük, majd kivesszük a vízzel telített edényt és még 15 percig aranybarnára sütjük.

Gyros pitában

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkan...